Takk

Takkeliste "Liverpoolhelter":

Først av alt: Tusen takk til alle dere vaskeekte Liverpool-helter som ga meg tid, uvurderlige tanker og historier samt bilder til denne boka: Ian Callaghan, Tommy Smith, Phil Thompson, Kevin Keegan, Phil Neal, Roy Evans, Alan Kennedy, David Fairclough, Bruce Grobbelaar, Ian Rush, John Barnes, Steven McManaman, Robbie Fowler, Jamie Carragher. Det har vært en sann glede å møte hver eneste en av dere, og Liverpool FC er svært heldig som har slike helstøpte ambassadører!

Ellers er det så mange å takke og så lett å glemme noen når man har jobba så lenge med et prosjekt og møtt på en hel hærskare med gode hjelpere på veien. Så tusen takk alle sammen som har bidratt. Hver og en av dere som har kommet med gode innspill og ideer, kloke spørsmål og fine anekdoter om guttene jeg har møtt. Dere er mange: Venner, familie, kolleger og medlemmer av facebookgruppa Liverpoolhjerter så vel som mine følgere på twitter (@Liverpoolhjerte) Og takk til alle mine lesere der ute som har gitt meg inspirasjon og drivstoff ved å være så entusiastiske og forventningsfulle i forkant av denne boka og i etterkant av "Liverpoolhjerter".

Takk til Philly Carragher, Ganka (Gery) Turmanova, Sue Neal, Mary and Stacey Evans, Elisabeth og Ingvart Strand Mølster, Sola Jonsen, Mali Finborud Nøren, Siv Limstrand, Sindre Johannessen, Kristin Huse, Roger Kristiansen, Lars Gisnås,Thomas Larsen Bergheim, Elisabeth Kjølholdt, Haakon Forren, Bodil Tafjord, Ole Magne Ansnes, Johan Ivar Ansnes, Ingeborg Refsnes, Steinar Larsen, Elin Anita Aasland, Kaya Herstad, Chris Carney, Kristian Ravnevand, Ole Magnus Røen, André Øien, Thor-Kenneth Maarnes, Eric Doig, Pål Christian Møller, Tom Bolstad, Johan Mathis Gaup, Håkon Hake-Steffensen, LFCHistory.net, Michael Woodburn, Scott George, The Liverpool IRREgULARS, Spice Boys, Kristin og Ida Estil Jacobsen, Pål Tore Holten, David Hillyard, Magne Ek, Mediehuset Altaposten, Surnadal Sparebank, Det faglitterære fond og alle de flotte Liverbirdsklubbene jeg har samarbeida med rundt på bokturné.

En stor takk til min snille arbeidsgiver NRK og sjef Line Gevelt Andersen som har gitt meg permisjon og handlingsrom for prosjektet, mine eminente faktasjekkere Torbjørn Flatin, Jonny Stokkeland, Chris Wood (som også gjorde verdifull research og engelsk språkkorrektur). Det er helt fantastisk hvor kunnskapsrike Liverpool-fansen er - og dere er kremen av kremen. I tillegg må jeg få retta en ekstra takk til  Liverpool FC Supporters' Club Scandinavian Branch med daglig leder Tore Hansen i spissen. Klubben har vært en fantastisk samarbeidspartner med mine prosjekter og Tore har vært en uvurderlig sparringspartner underveis.

Det har dessuten vært en fryd å jobbe med den dyktige og helrøde fotografen Tony Wolliscroft. Tusen takk Tony for at du kunne ta deg tid mellom alle turneene med de store bandene rundt i verden for å ta de vakre portrettene til denne boka! Den hadde ikke vært den samme uten dine bilder og din profesjonalitet.

En stor takk til forlaget mitt, Sport Media og den kunnskapsrike og dyktige gjengen som jobber der: Adam Oldfield ,Simon Hughes, John Hynes, William Hughes, Chris McLoughlin, Roy Gilfoyle, Rick Cooke, Colin Sumpter, Claire Brown, Karen Cadman, Ken Rogers og ikke minst Steve Hanrahan og Paul Dove som har stått på for at denne boka skulle bli best mulig. Det har vært en sann fryd å jobbe med dere og få være en del av Sport Medias profesjonelle, svært dyktige og ekstremt produktive stab (jeg tar av meg hatten).

Takk til Liverpool Football Club; Linda Pizzuti, John W. Henry, Ian Ayre, Damien Camolli, Debbie Bristow og Marie-Louise Culbert.

I tillegg til forlaget mitt er det noen som virkelig har stått på for å hjelpe meg, og boka hadde ikke blitt til uten dere. Konsulent Otto Ulseth, takk for veiledning av språk, journalistikk og fotballfaglige spørsmål så vel som din entusiasme og vennlighet. Forfatter Fredrik Skagen for nyttig og inspirerende forberedelser til stoffinnsamling. Lars Steinar Ansnes for utrettelige jakt på skrivefeil, unødvendige setninger og vittige kommentarer i margen. Språkvasker Ole Magne Ansnes, Kathrine Hake-Steffensen for knakende god oversettelse til engelsk og et våkent korrekturblikk på den norske versjonen så vel som all frydefull glede hun har tilført hverdagen på oppløpssida. Designer Bernt Dag Ravnevand for nok et strålende samarbeid. Både supporterklubben og jeg er heldige som har deg med på laget! Og hjertelig takk til Gro Eide (GrowGrow AS) for strålende promoarbeid og geniale innspill.

En varm takk til Kamilla Herstad og Tage Herstad og deres barn Tia Louise og William Shankly. Stoffinnsamlinga i Liverpool hadde ikke latt seg gjøre uten deres hjelp, selskap og vennskap. Liverpool ville rett og slett ikke ha vært det samme uten dere.

Til slutt ønsker jeg å takke familien min for all støtte og hjelp underveis. Mine barns flotte bestemødre, mamma Synnøve Beldo Lund og svigermor Gudrun Ansnes for hjelp i huset og til barnepass, og til mine skjønne barn Elvira og Elias som gir meg masse inspirasjon og glede. Sist, men ikke minst: Den største takken går til min ektemann Jostein som har jobba tett sammen med meg hele veien som nærmeste konsulent og som sjonglør i familien AS, for at det store puslespillet kunne legges og denne utrolige reisen inn i Liverpool FC ble gjennomført.

 

Takkeliste "Liverpoolhjerter":

Da jeg starta arbeidet med denne boka var jeg ikke rød på tærne engang og trengte masse hjelp for å forstå fotballidenskapen. Som journalist har jeg aldri opplevd maken til velvilje og hjelpsomhet fra et miljø som den jeg har fått fra de norske Liverpool-supporterne. Jeg fikk inn enormt med tips og gode historier. Boka var opprinnelig dobbelt så lang… Den vanskeligste jobben var å velge bort stoff.

"Liverpoolhjerter" er basert på over tusen historier fra folk som har skrevet til meg eller latt seg intervjue.

Sjøl om jeg ikke har fått plass til mer enn en brøkdel av alle de sterke historiene, vil jeg takke hver enkelt som har bidratt med historier eller foto. Det totale bildet jeg danna meg fra det omfattende kildematerialet har gjort meg i stand til å se nærmere på Liverpool-magien og finne svar på hva fotball gjør med fansen. Uten dere alle hadde det ikke blitt noen bok.

Jeg vil også takke for all oppmuntring, forventninger og interesse Liverpool-fans, familie og venner har vist for prosjektet underveis. Det har vært bensin for arbeidslysta.

Takk til: Cliff Whittingham og Debbie Heart for bilder og verdifull bakgrunnsinformasjon, Grethe Børsum, Hege Tollerud, Kaya Herstad, Bernt Jo Vole, Hege Knudsen, Espen Olafsen, Kristin Asbjørnsen, André Øien, Guro Vikingstad, Helen på Racquet Club, John MacDonald.

Arne Vikan for reisen inn i supporterpsykologi og nye tanker om fotballen, Ane Aass for sitt blikk og oppmuntring, Sport Media ved Ken Rogers, Paul Dove, Steve Hanrahan, Rick Cooke og Colin Sumpter, Liverpool FC og spesielt Anne Tufte, Marie-Louise Culbert og Stephen Astall, Rune Rasmussen, DnB NOR og Frank Nordtømme. Berit Hedemann og Kari Hesthamar i Radiodokumentaren NRK P2 for konsulenthjelp til dokumentaren "Du vil aldri gå alene" (2008) som denne boka bygger videre på, og til min arbeidsgiver NRK og min sjef Line Gevelt Andersen som har vært så fleksible, og vår gode hjelper og gledespreder Johan Ivar Ansnes.

Dessuten en stor takk til Dag Einar, Wenche, Kristine og Kjetil Hansson og Rainer og Sissel Finstad som stilte opp som hovedpersoner i dokumentaren og lærte meg så mye om LFC og supportertilværelsen.

En ekstra stor takk til: Tage og Kamilla Herstad for alt fra brødskiver og hjelp til barnepass til et unikt innblikk i supportermiljøet og intervjuavtaler med Liverpool-legender. Bernt Dag Ravnevand for nydelig design og frydefullt samarbeid. Fredrik Skagen for lærerike og uvurderlige innspill som konsulent. Lars Steinar Ansnes' tålmodighet og enorme jobb med å skolere en radio- og tv-journalist til å skrive, Kathrine Hake-Steffensen og Synnøve Beldo Lund for eminent korrekturlesing. Sistnevne er for øvrig min fantastiske mamma som også, sammen med min like fantastiske svigermor Gudrun Ansnes (barnas bestemødre), skal ha all takk for å ha stilt opp for oss i skrivetida. Uten dere kunne jeg ikke realisert bokdrømmen.

Det hadde heller ikke skjedd uten den fenomenale hjelpa fra den norske supporterklubben (LFCSCSB). Tusen takk for assistanse til å nå ut til supportere og for all mulig bistand og et særdeles hyggelig samarbeid: Tore Hansen, Torbjørn Flatin, Einar Kvande, Thomas Larsen Bergheim og Pål Christian Møller.

Sist, men ikke minst: Hjertelig takk mine barn Elvira og Elias for inspirasjon og tålmodig venting og til min mann Jostein, som lurte meg inn i den røde galskap, som jeg har fått lov til å utlevere og som har vært den aller beste støtten og medspilleren underveis.

ragnhild signatur