Tips før kamp

2014-04-13 14.29.13.jpg

Denne sesongen er det mange små og store som skal oppleve favorittlaget sitt spille i levende livet for første gang. Det er en mektig opplevelse.

Jeg har fått spørsmålet om hva man bare må gjøre som oppladning til kamp på Anfield - og her er mine tips:

1. God oppladning. Det koster masse krefter å oppleve sin første kamp fordi det er en så stor opplevelse. Alle synsinntrykk, all spenning, alle lydene, alle luktene mens du navigerer mellom tusenvis av mennesker før og etter en opplevelse - som du deler med over 45.000 pakka rundt det hellige Anfield-gresset. Så det viktigste du må gjøre før kamp er faktisk å få deg ei god natts søvn og en god frokost (og lunsj). Selv om Liverpool er en by som inviterer til festligheter, kan det lønne seg å holde bittelitt igjen kvelden før kamp.

2. Dra opp i god tid. 

2014-05-11 14.19.30.jpg

Kollektivtransporten til stadion er rimelig skral. Ingen undergrunn rett til Liverpools fotballmekka. Når det nærmer seg kamp, tetter det seg med trafikk og folk, og du kaster bort mye av den magiske oppbygninga til kamp i en trafikk-kork eller på jakt etter en taxi om du venter for lenge med å finne veien mot Anfield. I utgangspunktet er Anfield bare en 10-15 minutters kjøretur fra Liverpool sentrum, og koster rundt 7-10 pund. (Det er vanlig å runde litt oppover og tipse litt til taxien).

2014-05-11 13.38.52.jpg

Dessuten er det fantastisk å se hvordan det bygger seg opp til kamp fra søvnige gater oppe på Anfield til det strømmer på fra alle kanter mennesker i rødt fra hele jordkloden i stadig tettere strømmer. Dra gjerne allerede tre timer før kamp fra Liverpool-sentrum. Så får du med deg denne utrolige forvandlinga av et relativt slitt nabolag rundt en koloss av en fotballstadion.

3. Hillsborough-minnesmerket og Shankly Gate.

hillsborough_markering5.jpeg

Dette er fra Hillsboroughs 25-årsmarkering i april 2014, derfor ekstra mye blomster.

Dra først til hit når du kommer opp til Anfield - før det drar seg til med for mye folk. Dette ligger langst Anfield Road og Stanley Park (parker som skiller Anfield fra Everton FCs Goodison). Det er viktig å kjenne hele Liverpool FCs historie. Minnesmerket er sterkt å se for der ligger det alltid friske blomster og du kan lese alle navn i gull på tavla over de som bare skulle se en fotballkamp og aldri kom hjem. Den yngste ble bare 10 år. Jon-Paul Gilhooley var kaptein Steven Gerrards søskenbarn. Hver eneste kamp Gerrard spiller i Liverpool-drakt, spiller han for sitt søskenbarn.

http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/hillsborough-inquests-steven-gerrards-cousin-3446404

I tillegg til å vise respekt for de som mista livet på den største fotballtragedien i England i moderne tid, må du jo også ta et bilde under den vakreste porten i verden: Shankly gate, til ære og minne om Bill Shankly - den med de viktige, varme og gode ordene: "You'll never walk alone". Her er det også lurt å være tidlig før de store hordene er på plass.

IMG_7966.JPG

Fortsett helt rundt stadion. Man må ha seg en runde rundt - før man tar løs på pub-besøk.

4. Family Park og Food Court:

IMG_3385.JPG

Har du med deg barn, så vandre videre nedover Anfield Road mot Centenary Stand (med byen i ryggen). Langs veien på venstre side (på parksida) finner du Family Park med aktiviteter for ungene. Her kan maskotten "The Mighty Red" også dukke opp. Rett ved siden av familieparken finner du en liten food court - altså matboder og ølsalg. Er det finvær, er det spesielt hyggelig å stoppe her. På hjørnet her ligger et gammelt, erverdig hus. Der bodde grunnleggeren av Liverpool FC.

IMG_3384.JPG

5. Centenary Stand og de feite bilene: Fortsetter du ved å runde hjørnet, går du inn gaten til Centenary Stand. Her er det spillerne som er skada eller ikke er tatt ut på dagens lag parkerer. Her står også biler til spillere som velger å kjøre hjem selv etter kamp. Med andre ord: Her kan du som liker raske, feite biler gå og se på biler i millionklassen... Det er også her det er lurt å stå om du ønsker å jakte på autografer etter kampen.

IMG_3415.JPG 

6. The Sandon: Stedet der LFC og EFC ble stifta. Når du har gått forbi den røde løperen og hele langsida, kommer du til hjørnet av stadion mot The Kop. Se skrått bak bensinstasjonen - der ligger en lysbeige pub med blå lister. Dette er The Sandon - puben der både Liverpool FC og Everton FC ble stifta. Det var her guttene skifta og varma opp med en knert brunt brennevin før de løp ut på banen og spilte kamp før i tida. 

7. The Albert og The Park - Pubkulturen og oppvarming til kamp på pub er også en del av kulturopplevelsen av å gå på kamp i England. Du kan også ha med deg barn inn på pubene oppe på Anfield, men de må ikke stå ved bardisken.  To av pubene som er vel verdt å besøke er A) The Albert (rett til venstre for hovedinngangen til Anfield på The kop-sida). Her har mange av sangene du hører fra The Kop blitt laga og øvd inn. I dag er puben tatt litt over av nordmenn. Så vil du møte andre norske fans er dette puben å besøke. Artig å se alle norske klubbskjerf og flagg på vegger og tak. Rett over veien og litt tilbake mot The Sandon finner du The Park. Det er her det synges før kamp så det dundrer i veggene. Større pub enn Albert med en bakgård som er helt topp på solskinnsdager.

8. Hillsborough Justice: Rett over veien ligger Hillsborough Justice-butikken. Gå inn der og kjøp noen av de flotte pinsene eller t-skjorte og støtt en viktig sak.

9. Mainstand parkeringa og spillerbuss ankommer: Cirka halvannen time før kamp ankommer spillerbussen. Dette skjer ved Main Stand sida. Still deg der i god tid før da det samler seg tusenvis av mennesker der. Stiller du deg ikke langt fra VIP-inngangen (rød løper) får du også med deg når ulike Liverpool-legender ankommer stadion. Husk at ingen spiller stopper og gir autografer når de ankommer fokuserte til kamp.

10: Gå inn på stadion i god tid. Minst en time før kamp.

2014-04-13 14.28.43.jpg

Det er et uforglemmelig syn å se Anfield gå fra å være nesten folketomt til å fylles helt fullt på bare noen minutter før kamp. Gå inn tidlig. Kjøp kampprogram (som er en viktig tradisjon i England og masse godt lesestoff). Da får du med deg oppvarminga av spillerne. Du kan gå helt ned til banen og fotografere.

IMG_3395.JPG

Du kan kjøpe deg en Scouse pai i en av kioskene. (Pai er erkeengelsk og lapskaus - scouse - er erke Liverpoolsk - altså scouse).

IMG_6342.JPG

Gå på do før hordene kommer (lange dokøer i pausen) og finn setet ditt i god tid før et av de store høydepunktene: Allsang til You'll never walk alone (ca. 5 minutter før kick off).

2014-05-11 15.58.46.jpg (1)

Ønsker deg en riktig god kampopplevelse. Walk on!